Møt arkitekten

Ski Hageby er tegnet av anerkjente og prisvinnende R21 arkitekter. Solon og R21 har utviklet flere flotte prosjekter sammen tidligere, og nå ønsker de også å løfte dette nye boligområdet i Ski til nye høyder. Her forteller arkitekt Olav Fåsetbru Kildal om hvordan de har jobbet med prosjektet og området rundt.

Hvordan har dere jobbet med løsningen av Ski Hageby?
– I utformingen av boligene har vi sammen med Solon jobbet med å legge inn kvaliteter som romslige oppholdsrom, rikelige med dagslys, god visuell kontakt inne-ute og solbelyste uteplasser for å nevne noe.

Alle boligene har gode fasadebredder som gir rikelig med dagslys og luftighet inn i oppholdsrom og soverom. Store vinduer ut mot hagen visker ut skillet mellom inne og ute, og lar naturen bli en del av oppholdsrommet.

– Boligene er holdt i kun to etasjer slik at man får godt med areal på hvert plan noe som igjen gjør oppholdsrommene større. Husene er organisert langs interne gater som går nord-sør slik at det kommer mye direkte sollys ned i hager og uterom. Samtidig har alle boliger hage mot en side og balkong mot en annen slik at en kan følge solen gjennom dagen. I løsningen av nabolaget som helhet har vi lagt vekt på at alle boliger har inngang fra felles adkomstgater slik at dette blir et sosialt sted å slå av en prat med naboen.

Ao6a6179 1 1200x800

Hvordan er beliggenheten, og hvordan er Ski Hageby integrert med omgivelsene?
– Ski Hageby har en interessant plassering der den ligger i forlengelse av småhusbebyggelse i retning ski stasjon inn mot et skogbelte i vest. Skogbelte strekker seg sørover og kobler seg til fine turmuligheter i Holstadmarka. Bebyggelsen i Ski Hageby er i to etasjer og tilpasser seg høydene til de omkringliggende småhusområdene.

– Boligene er løst i grupperinger på to og fire, slik at størrelsen på byggene også tilpasser seg en småhusskala. Vi har aktivt jobbet med plassering av veier og grøntområder internt slik at disse kobler seg på omkringliggende veier, gangforbindelser og grøntsammenhenger. Tanken bak dette er at Ski Hageby ikke skal bli en isolert øy, men en naturlig, integrert del småhusområdene som ligger rundt.

Hvordan tror du det blir å bo i Ski hageby?
– Jeg tror det blir et sosialt og solfylt sted der du har gode rammer for hverdagen. Gode rammer for de private begivenhetene inne i boligene, men også for de dagligdagse møtene med naboer ute i gata. Og at du i sommerhalvåret har opplevelsen av det å leve mellom inne og ute. At du glir mellom kjøkkenet og hagen.